Kako se je v slabih petintridesetih letih svet obrnil na glavo: Arhiviranje podatkov

9. Okt 2017 10:22

Najprej so bili veliki koluti trakov, kamor so se shranjevale predvsem audio in video vsebine. Potem je z razvojem informacijske tehnologije sledila revolucija v obliki disket, sledili so CD-ji, USB ključki,…

Kako se je v zadnjih 35 letih svet, glede arhiviranja podatkov, obrnil na glavo, pišejo na blogu Tehnozvezdje.

Vedno smo »ustvarjali« podatke in vedno jih bomo. Vendar nikoli v zgodovini človeške civilizacije ni dnevno nastalo toliko podatkov kot danes. Vse te podatke moramo nekje shraniti, pomembno pa je tudi njihovo izmenjevanje. Na tem področju smo bili zadnjih trideset let priča velikemu napredku.

Prvi gibki disk, disketa po domače, ki smo jo imeli pred tridesetimi leti, je imela premer osem palcev (približno dvajset centimetrov) in je bila na prvi pogled podobna tanki vinilni plošči, ki je bila mimogrede takrat najbolj kakovosten medij za glasbo. Da ne govorimo o tem, kakšni so bili prvi trdi diski.

Prvi 5-megabajtni diski, ki so prišli k nam, so bili ogromni koluti, težki nekaj kilogramov, v še večjem in težjem ohišju. Zato kaj takega v hišnih računalnikih ni prišlo v poštev. Pri njih je bil poudarek na… nadaljevanje na blogu.

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji: