Robert Rolih: Kriptovalute, obup, žalost in kako so kokoši zasnovale teorijo delovanja sveta

20. Maj 2018 19:14

“Xaurum. Obup in žalost!” To je bila objava na družbenih medijih, ki jo je napisal vlagatelj v slovenski kriptoprojekt, katerega kriptožeton je v zadnjem letu izgubil več kot 80 odstotkov vrednosti. In takšnih objav bo v prihodnosti še veliko, kajti večina ljudi se vlaganja v kriptovalute in kriptožetone loteva na popolnoma napačen način.

Robert Romih tako brezglavo in brezkompromisno igro, imenovano kriptovalute, ponazarja z zelo pisanim primerom. Takole piše:

Na kokošji farmi je živelo kakšnih tisoč kokoši. Mirno so se sprehajale skozi svoja kokošja življenja in opazovale svet okrog sebe. Načeloma kokoši niso preveč bistra bitja, a med njimi se je našla nadpovprečno inteligentna kokoš, ki jo je zanimalo delovanje sveta. Lahko bi rekli, da je bila prava kokošja znanstvenica. In ko je opazovala dogajanje na farmi, je zaznala, da se vsak dan ponavljajo nekateri vzorci.

Tako je po šestih mesecih vzkliknila “Eureka!”, kajti končno je zasnovala splošno teorijo delovanja sveta. Hitro je odhitela do drugih kokoši in ponosno najavila svoje odkritje: “Po šestih mesecih opazovanja in analiziranja sveta okoli nas, sem ugotovila, da se hrana pojavi v kovinskih posodah dvakrat na dan. Prvič eno uro po tem, ko se prižgejo luči, in drugič eno uro, preden se luči ugasnejo. In zato zdaj lahko z gotovostjo napovedujem, da bo hrana naslednjič prišla jutri natančno eno uro potem, ko se bodo prižgale luči.”

Kokoši so se spogledovale in občudovale neverjetno inteligenco svoje sovrstnice. In spat so odšle v velikem pričakovanju naslednjega dne.

Naslednji dan so se po prižigu luči odprla vrata, ki se niso odprla še nikoli prej v njihovem življenju. In skozi ta vrata je prišlo nekaj velikanov, ki so kokoši napodili na tekoči trak. Ta je vodil do drugih velikanov, ki so imeli v rokah zelo ostra rezila …

 

Oznake: ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]