Pretepanje slamnatih mož

16. Avg 2017 13:34

Pretekli teden je v ZDA postregel z dvema dogodkoma, o katerih se je veliko razpravljalo in ki sta pokazala, kako neracionalna je postala debata v medijih in na družabnih omrežjih. Kot, da bi se le še vodila izredno čustvena kulturna vojna, resnica pa bi postala povsem nepomembna.

Najprej je zaposlen v Googlu, James Damore, spisal deset strani dolg manifest o tem, zakaj v družbi obstajajo razlike med spoloma. Večina tam zaposlenih je moških. Manifest sem prebral in v njem ni bilo nič kaj pretresljivega.

Na kratko, Damore je vse skupaj predstavil kot posledico različnih preferenc med moškimi in ženskami in da, tudi v določeni meri seksizma. Pri tem se je pritoževal nad atmosfero v googlu, češ da bi naj bilo težko biti konservativec, ker na ideološkem področju ni raznolikosti. A če si je Damore mislil, da bo z manifestom, ki ga je objavil interno, dobil racionalno debato, se je zmotil. Razglasili so ga za seksista, sovražnika žensk, paglavca in podobno. Njegove besede so predstavili čisto drugače, češ da so ženske in moški genetsko različni in so ženske pač manj sposobne. Medtem ko je on govoril o razlikah na ravni populacije, kjer je pač očitno, da moški in ženske izbirajo različne zaposlitve, so trdili, da misli, da so posamezne ženske slabše programerke kot moški. Nihče ga ni vprašal, če to resno misli, ne, kar obsodili so ga in vrgli k volkovom …več (piše: Sašo Ornik Jin)

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji: