Predstavljamo testno številko tiskanega blogerskega časopisa Blogorola

9. Nov 2007 07:41

Četrtek, 8. novembra, je bil za povprečnega blogerja čisto navaden dan. Za Gregorja Frasa, odgovornega urednika tiskane izdaje Blogorole, pa je to gotovo dan, ko se vse skupaj začenja zares. Že dopoldan je namreč iz tiskarne prejel povsem svež pilotni izvod tiskanega blogerskega časopisa Blogorola. To, da se mu je, podobno kot ob rojstvu prvega otroka, utrnila solza ali dve, je zapisal na svojem blogu, vzhičenje pa je bilo moč opaziti tudi v živo.

Srečala sva se malo po 16. uri. Stisku roke je zelo hitro sledil ponosen prikaz še toplega brezplačnika. Glede na to, da sam blogam že skoraj 3 leta in v blogosferi sodelujem zelo aktivno, kot sourednik eDnevnika in Drugega sveta, sem prav ponosen, da sem eden prvih blogerjev, ki si je lahko ogledal ta novi medij, ki ga bomo takorekoč ustvarjali vsi mi.

Naslovnice preprosto ni moč zgrešiti, saj je zelo barvita in domiselna. Po besedi urednika preidemo do nekakšnega pregleda tedna, ki v kratkih novičkah povzame celotedensko blogersko dogajanje. Naslednjih nekaj strani pripada temi tedna, ki jo, če sem prav razumel, izbira urednik. V njej je nekaj blogerskih člankov sorodnih tem, vsakega posebej pa pokomentira tudi urednik. Presenetila me je možnost glasovanja preko sms-ov, za naj prispevek tedna. Zanimiva možnost, ki je sam sicer nikoli ne uporabljam, upam pa, da bo od nje imel koristi tudi zmagovalni prispevek in ne samo izžrebani glasovalec.

Osrednji del je rezerviran za intervjuje z blogerji. Nekoliko me preseneča, da je tudi tokrat v glavni vlogi (izpraševalca) urednik. Sicer po eni strani logična poteza, a vendar si je sam zastavil kar nekaj dela. V mislih imam predgovor, komentarje pri temi tedna, intervju, pa če upoštevamo še vso drugo sodelovanje in koordiniranje projekta, zares veliko. Nekako mi to daje občutek, da vsega ne bo zmogel sam. Po drugi strani pa je moje gledanje takšno ravno zaradi dejstva, da bi si morda povabilo k soustvarjanju blogerskega intervjuja zaslužila tudi razkritOdkrito, ki je pričela z intervjuji v slovenski blogosferi in si je nabrala kar lepo kilometrino. Konec koncev, zakaj bi izumljali odkrito, če je to že kar nekaj časa razkrito.

Preostali del tedenskega brezplačnika je razdeljen po rubrikah. Vsaka zajema nekaj blogerskih prispevkov: gospodarstvo, politika, tehnologija, lajfstajl, bizarke in foto tedna. Za vsakega nekaj.

Seveda je brezplačnik treba tudi poplačati, za kar bi naj poskrbeli oglaševalci, tako je tudi njim namenjeno nekaj prostora.

Morda bo težje kot pridobiti oglaševalce, tedensko iskanje kvalitetne vsebine, kar pa ni odvisno od uredništva, ampak predvsem od blogerjev. Ali bo 10-evrsko nadomestilo za prispevek in ponos, da ste se znašli v tiskanem časopisu, dovolj dober razlog za rast konkurence na področju kvalitetne vsebine, pa bo seveda pokazal čas.

Gregor Krajnc

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]