Ebola in teorije zarote

9. Sep 2014 13:23

ebolaLaurie Garrett, priznana avtorica, novinarka področja znanosti in članica CFR je v reviji Foreign Policy pred kratkim objavila članek o nedavnem izbruhu ebole.

Kratek povzetek članka je napravil bloger Mataj, kateremu je pozornost vzbudil predvsem del članka, kjer avtorica piše, da lahko prisotnost tujega uniformiranega vojaškega osebja razplamti teorije zarote, ki že spremljajo to epidemijo, torej da je virus proizvedla ali razširila CIA.

Avtorica meni, da običajna “uniforma” iz zaščitnih kapuc, rokavic, očal in oblek vzbuja sumničenje in jezo. Ne samo da lahko vidna vojaška prisotnost vzbudi nove sume, ampak tudi razplamti islamistične trditve v Nigeriji, da neverniki kontaminirajo cepiva. Vsaka uporaba ne-domorodske vojske mora biti skrbno premišljena, pri čemer je treba pretehtati ogromno strokovno znanje in izkušnje, ki ga vojaški bolničarji lahko prispevajo k boju proti epidemiji in potencialne nezaželjene politične posledice s strani islamistov in trosilcev teorij zarote.

Bloger ob teh trditvah predlaga, da bi “teorije zarote” počasi lahko začeli imenovati s pravim imenom: Teorije korupcije in korporacijskega pohlepa. Velike farmacevtske firme so namreč, kot trdi bloger, afriško prebivalstvo pač malo predolgo, pod krinko dobrodelnosti, uporabljale kot poskusne zajčke, in s tem zapravile zaupanje ne samo vase, ampak v celotno medicino.

Oznake:, , , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]