Ameriške sanje

11. Jan 2017 13:23

Slaba dva tedna nas loči od inavguracije novega ameriškega predsednika in še zmeraj je povsem nejasno, kako namerava Donald Trump najmočnejši državi na svetu povrniti ugled. Washingtonske elite s političnimi dinastijami Bushev in Clintonov so ga dokončno zapravile, z njimi pa so se razblinile tudi ameriške sanje, tiste, ki so desetletja zapeljevale ljudi po svetu.

Lahko torej politični outsider, kakršen je Trump, s svojo administracijo supebogatašev in vplivnežev Ameriko dejansko ponovno napravi veliko?

Številke kažejo, da je to verjetno nemogoče. Kar 92 odstotkov Američanov, ki so se rodili tik pred drugo svetovno vojno, je lahko pričakovalo, da bodo zaslužili več od svojih staršev. A sanje nenehnega napredka so že zdavnaj pozabljene.

Med tistimi, ki so se rodili sredi osemdesetih in so zdaj v najbolj žlahtnih letih, jih po zaslužku le še polovica presega starše ali, povedano drugače, vsak drugi Američan po premožnosti zdaj zaostaja za prejšnjo generacijo.

Veličina Amerike, ki se meri v denarju, izginja iz leta v leto, iz desetletja v desetletje in, kar je pri tem še bolj presenetljivo, dohodki se najbolj ne krčijo med revnejšimi sloji, pač pa med pripadniki tako imenovanega srednjega sloja, prav tistega, ki je s svojim hitro rastočim standardom služil ameriškim medijem na njihovem pohodu po svetu … več (piše: Lorax). 

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]