Analiza zadnjih anketnih rezultatov: bo tokrat prišlo do mobilizacije na desni?

11. Jul 2014 21:21

volilna-skrinjicaNekaj ur pred volilnim molkom mediji objavljajo zadnje javnomnenjske rezultate, od katerih so zanimivi predvsem tisti, pridobljeni z metodo “tracking poll”, ki dnevno spremljajo gibanje strankarskih preferenc.

Strokovnjak za javnomnenjske raziskave Zenel Batagelj ocenjuje, da so letošnje predčasne volitve posebne v marsičem, predvsem v neponovljivi kombinaciji okoliščin: sovpadanje s poletnimi počitnicami, nogometnim svetovnim prvenstvom, opozicijski lider v zaporu itd.

Glede na moment volitev sredi počitnic in lepega vremena bi utegnila volilna udeležba letos najbolj zanihati in odločilno vplivati na razmerje deleža med “levimi” in “desnimi” strankami, ocenjuje Batagelj ter dodaja, da kot mobilizacijski element levice manjka tudi grožnja zmage Janeze Janše, kar zna pasivizirati marsikaterega levega volivca.

Za nedeljo ob tem Batagelj meni, da bo na delu fragmentacija, da bo Miro Cerar zmagal, a bolj tesno, kot kažejo ankete in da je delež volivcev, ki se bodo odločili v zadnjih nekaj dneh, letos zagotovo rekorden.

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]