Avstrijska drama in evropski razkol

24. Maj 2016 15:12

volitve1Če kaj, potem so Avstrijci na svojih predsedniških volitvah poskrbeli za dramo. Po prvem krogu, ko je premočno vodil kandidat svobodnjakov Norbert Hofer, je bilo pričakovati, da se bodo njegovi nasprotniki mobilizirali okoli zelenega kandidata Alexandra Van der Bellna, toda takšnega razpleta vsekakor ni pričakoval nihče. Na koncu so namreč odločale glasovnice prispele po pošti.

S tem se je politični center v Avstriji sesul. Ne rdeči, ne črni, ki so državo obvladovali vso povojno obdobje, svojega kandidata niso uvrstili v drugi krog. Tako je bilo jasno, da bo Avstrija v vsakem primeru dobila alternativnega predsednika, ugotavlja Sašo Ornik.

Razkol, ki ga vidimo v Avstriji, nam kaže na večji razkol, ki ga lahko opazimo po vsem zahodnem svetu. Še posebej v ZDA, kjer smo vse bližje spopadu med Donaldom Trumpom in Hillary Clinton. Na eni strani imamo delitev med tako imenovano desnico in levico, pri čemer na prvi strani najdemo bele, heteroseksualne moške, majhne podjetnike, kristjane, prebivalce podeželja, manj izobražene, na drugi ženske, predstavnike manjšin, istospolno usmerjene, prebivalce mest, bolje izobražene itd…

Oznake:, , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]