Čas za nepremičninski davek – imamo 100.000 državljanov s stanovanjskim problemom in 170.000 praznih stanovanj

18. Jul 2018 20:20

Pred dnevi je statistični urad objavil podatke, ki kažejo, da se srednji razred z dohodki do 1.500 evrov sooča s hudim stanovanjskim problemom. Na drugi strani se srečujemo s paradoksalno situacijo, ko naj bi bilo v Sloveniji nenaseljenih kar 170 tisoč stanovanj. Je čas za nepremičninski davek?

O tem piše bloger Don Marko M: Spet je na tapeti debata o premalo stanovanjih v naši mali podalpski, vzporedno pa o nenormalno visokih cenah prodajnega kvadratnega metra in še bolj nenormalno visokih najemninah stanovanj.

da bi nujno potrebovali vsaj okoli 50.000 novih stanovanj za reševanja stanovanjskih problemov vsaj mladih družin, pravijo strokovnjaki, ki obenem dodajajo, da so se prodajne in najemne cene rabljenih stanovanj samo letos dvignile za 11%, novih pa za kar 25%. Alarmantno nenormalno, sploh cene v Ljubljani in Kopru so postale podivjano nenormalne.

Naša mala podalpska je, v skozi leta kopičeno situacijo, prišla do kullminacije in paradoksa obenem, ko je srednji razred praktično uničen. Vzporedno pa si državljani nižjega razreda, ki zaslužijo manj kot 1000 € netto mesečno, in teh je po zadnjem beleženju SURSa že 64%, enostavno ne morejo privoščiti niti nakupa stanovanj, kot si vedno težje privoščijo plačevanja oderuških najemnih, ki s stroški skačejo od 600€ naprej… nadaljevanje na blogu

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]