Članice EU odobrile petletno podaljšanje dovoljenja rakotvornemu herbicidu

12. Dec 2017 13:23

Članice EU so v Bruslju 27.11.2017 dosegle dogovor o ‘spornem’ glifosatu in odobrile petletno podaljšanje dovoljenja za uporabo tega herbicida. To vključuje tudi Slovenijo.

Glifosat je neselektivni herbicid, ki so ga razvili v 70.-tih. Uporablja se za uničevanje plevela, zato se ga uporablja tudi na domačem vrtu ali zelenici. Na leto ga po vsem svetu uporabijo skoraj 500 tisoč ton, najbolj je poznan pod imenom „Roundup“, kot ga to trži vsem poznana multinacionalka Monsanto.

Marjan Kogelnik navaja tudi izsledke študij, da je glifosat verjetno najškodljivejši herbicid na svetu. Odgovoren naj bi bil za razvoj mnogih kroničnih bolezni, kot so to Alzheimer, avtizem, Crohnova bolezen, glutenska netoleranca, luknjičavo črevesje in druge. Poleg tega, da je glifosat močan kelator, je tudi antibiotik.

Tako kot vsi antibiotiki tudi glifosat nediskriminatorno pobija tako škodljive kot tudi koristne bakterije v prsti in tudi v človekovem črevesju. Še huje pa je dejstvo, da antibiotik v tem herbicidu zelo uspešno pobija človeku koristne bakterije, dodaja bloger.

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]