Dokončni konec nakladanja o Sloveniji kot družbi znanja

30. Apr 2016 07:08

Slovenija izda na leto 1.780 knjig na milijon prebivalcev, kar jo v EU uvršča na drugo mesto, takoj za Veliko Britanijo, ki sicer izda 2.870 knjig na milijon prebivalcev. A na drugi strani Slovenija poda samo 143 vlog na milijon prebivalcev za zaščito blagovne znamke na Urad EU za intelektualno lastnino (EUIPO). Povprečje EU je 176 vlog na milijon prebivalcev.

Tako se glasi najnovejše poročilo Eurostata, ki povedano drugače, kot zapiše bloger Kavarna Hayek, pove, da ima Slovenija preveč knjig (kulture) in premalo znanja (novih proizvodov). Slovenija je torej daleč od tega, da bi bila »družba znanja«, o kateri tako radi govorijo politiki.

Bloger med drugim pripomni, če pa Slovenija že ima kakšnega inovatorja in ta, Bog ne daj, s temi inovacijami obogati, se ga takoj označi za neoliberalnega kapitalista, ki izkorišča delavce. Kot je to pred tednom dni storil ultra socialistični ekonomist Maks Tajnikar, češ da bi bilo delavcem, ki delajo za Iva Boscarola (Pipistrel) ali Igorja Akrapoviča (Akrapovič), boljše brez njiju, saj bi v kuvertah konec meseca odnesli več, kot zdaj. Seveda. Samo knjige bi brali, denar pa obirali z dreves.

Oznake:, , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]