Donald Trump bi imel vojaško parado in svet se zgraža

15. Feb 2018 07:06

Na žalost spet pišem o ameriškem predsednik Donaldu Trumpu, ki si dodatne pozornosti ne zasluži, a zgodba o vojaški paradi v Washingtonu, ki si jo želi, je dober primer vse dvoličnosti, s katero se soočamo. Razširila so se poročila, da bi Trump želel parado, ki bi se lahko kosala s francosko ob dnevu Bastilje.

Ameriški predsednik naj bi bil navdušen nad Francozi, potem ko se je lansko leto udeležil parade tam. Obrambni sekretar James Mattis je ob tem povedal, da Pentagon že pripravlja predloge, ki jih bodo poslali v Belo Hišo. Američani so zadnjo vojaško parado imeli po koncu prve zalivske vojne proti Iraku leta 1991 in pohod pripadnikov kopenskih sil, letalstva in mornarice si je ogledalo 200000 gledalcev.

Takoj so se pojavile kritike, da vojaške parade v modernem, naprednem svetu nimajo kaj iskati. Nekateri pripadniki ‘odpora’, kot se imenujejo Trumpovi nasprotniki, so celo zagrozili, da se bodo ulegli pred tanke, da bi parado preprečili. Seveda, tako daleč ob vseh varnostnih ukrepih ne bodo nikoli prišli. Toda, tu je problem.

Zakaj toliko zgražanja nad parado, v kateri ne bo ubit noben človek? Zakaj Trumpa napadati za razkazovanje vojaške moči, ne pa recimo za napad na sirske vojake v bližini mesta Deir ez Zor, v katerem je bilo ubitih 25 ljudi, po ameriških navedbah pa celo 100? Mar življenja vseh tistih ubitih v napadih z brezpilotnimi letali v Afganistanu niso nič vredna? Mislite, da so vsi teroristi in da vmes ni nedolžnih, celo otrok?

Spomnimo se, da je Trump vse svoje vojne podedoval od svojega predhodnika, ki bi ga zdaj nekateri najraje razglasili za svetnika. Zakaj je recimo tako grozljivo, ko Trump govori neumnosti o Severni Koreji? Je bil do zdaj ubit en sam Korejec? … več (piše: Sašo Ornik – Jin). 

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]