Dražgoše in rane, ki se ne zaprejo

10. Jan 2017 13:29

Na osrednji prireditvi ob 60. obletnici dražgoške bitke v nedeljo, je slavnostni govornik, zgodovinar Martin Premk, med drugim povedal:

“Partizani, ki so se borili za svobodo in boljše življenje, ne potrebujejo nobene ‘sprave’, ki bi jih enačila s tistimi, ki so se borili za okupatorja. Če se mora kdo ‘spraviti’, se morajo spraviti sami s sabo samo tisti, ki so prisegli Hitlerju, oziroma se sprijazniti, da so se med vojno borili za nacističnega okupatorja, ne za svobodo.”

Sašo Ornik meni, da je že dolgo jasno, da v tej državi živijo ljudje, ki so si ustvarili podobo junaškega odpora med drugo svetovno vojno in jih vse skupaj niti ne zanima več preveč in tisti, katerih rane so še zmeraj odprte in zaradi tega te teme ne morejo pustiti pri miru.

Podobno, kot drugje po svetu, večina vidi le še spopad med absolutnim zlom v podobi Hitlerjevega nacističnega stroja in njihovih sodelavcev in zaveznikov, od ZDA do Sovjetske Zveze in upornikov. In dokler večina tako razmišlja, tega razkola še dolgo ne bo konec …

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]