Država naj se ne ukvarja več s formalizacijo partnerskih odnosov, ampak naj skrbi za interese otrok

5. Mar 2015 20:41

poroka12Zadnje debate glede definicije zakonske zveze in omogočanja istospolnim partnerjem enakih pravic kot heterospolnim bolj kot kaj druga kažejo na to, da je čas za radikalno prenovo družinske zakonodaje. Kar 58 % vseh otrok je danes rojenih izven formalnih zakonskih zvez, kar pomeni, da jo državljani večinsko več ne sprejemajo, in zato je prišel čas za njeno formalno opustitev, meni Franc Kovač.

Kot piše, se naj država enostavno ne ukvarja več s formalizacijo vseh mogočih (in nemogočih) partnerskih odnosov, uresničevanje vseh tovrstnih variant človekovih pravic naj prepusti polnoletnim državljanom, sama pa celovito skrbi izključno za konkretne vrednostne in materialne interese otrok.

“Domala večina socialnih in ekonomskih pravic dosedanjih zakonski in izvenzakonskih partnerjev je v bistvu namenjena zagotavljanju interesov otrok, torej so pri nereproduktivnih partnerstvih tako rekoč vnaprej na razpolago »izkoriščevalskim« namenom,” ugotavlja bloger.

In če korist otrok ne bi bil več vezana na formalizacijo partnerskih odnosov, po Kovačevem mnenju tako heteroseksualni kot homoseksualni partnerji sploh ne bi več težili k državnemu reguliranju partnerskih odnosov in bi bili praktično izenačeni glede človekovih pravic.

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]