Globalizacija je znižala dohodkovno neenakost med državami, vendar …

28. Nov 2017 08:05

Lahko sicer sovražite globalizacijo in jo krivite za marsikaj, toda vključitev nerazvitih držav (predvsem Kitajske, Indije, ostalih azijskih držav ter držav Latinske Amerike) v svetovno trgovino ter preselitev industrijske proizvodnje iz Zahoda na Vzhod in Jug, je tem državam preko sproščenega dostopa na trge zahodnih držav omogočila hitri gospodarski razvoj.

Ter seveda konvergenco (dohitevanje) z razvitimi državami. Spodnja slika vam kaže, da ne glede na to, kateri koncept globalne neenakosti vzamete (netehtan (1), tehtan (2) ali na podlagi anketnih podatkov o porabi gospodinjstev (3)), je svetovna neenakost najkasneje po letu 2005 začela upadati.

Preprosto rečeno, nerazvite države zaradi hitrejše gospodarske rasti dohitevajo klub razvitih držav. Od leta 1990 pa do 2013 se je število ljuci, ki živi v absolutni revščini (pod 1.9 USD / dan) zmanjšalo za 1.1 milijardo ljudi (iz 1.85 milijarde na 767 mio ljudi) oziroma iz 35% na le še 11% svetovnega prebivalstva … več (piše: Jože P. Damijan). 

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]