Hidravlično lomljenje Putinove Rusije

28. Okt 2014 11:18

rusija-motorPravijo, da je Sovjetska zveza klonila, ker njeno gospodarstvo ni zmoglo več financirati oboroževalne tekme z Američani. Se zdaj zgodba ponavlja s Putinovo Rusijo?

Ko je v petek cena sodčka črnega zlata za trenutek padla pod magično mejo 80 dolarjev, zadnja štiri leta se je gibala okoli 110 dolarjev, so se v Moskvi prijeli za glavo. Pri trenutni prodaji Rusi vsak teden izgubljajo na milijarde dolarjev, ki za državo, povsem odvisno od izvoza energentov, pomenijo katastrofo.

Državi, ki je zadnja desetletja narekovala ceno energentov na Stari celini, po potrebi pa jih je uporabljala tudi v politične namene, zdaj pojema sapa. Njen proračun, ki temelji na predpostavki, da bo sodček vreden vsaj 104 dolarje se otepa s pomanjkanjem denarja. Tudi gospodarstvo, ki se stežka prebija skozi sankcije ukrajinske krize, obenem pa sooča z begom kapitala, ne bo zmoglo Putinove napovedane krepitve vojaške sile. Ta naj bi Rusijo v naslednjih letih stala vrtoglavih 750 milijard dolarjev …več (piše Lorax)

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]