Izvedbeni zakon o fiskalnem pravilu: vlada bi ga zapisala na dvoumen način

30. Jan 2015 08:37

dvoumnoSlovenci smo mojstri v dvoumnem interpretiranju zakonodaje na način, da ustreza nam samim, posledica česa je, da si zakonodajo v izogib tega dodatno kompliciramo z zelo natančnim definiranjem čisto vsega, kar na koncu pripelje ravno do nasprotnega učinka.

“Ampak verjento se vsi strinjamo, da se je dvo ali večumnosti potrebno maksimalno izogibati. Še posebej pa v ustavni materiji, kot je recimo izvedbeni zakon o zlatem fiskalnem pravilu,” predpostavlja Marko Pavlišič.

Zaradi tega bi bilo smiselno, da v izvedbeni zakon vpišemo eksaktno formulo, ki zagotavlja srednjeročno uravnoteženost proračuna, ne pa, da slednje zgolj opišemo v obliki prostega stavka.

Prav slednje pa želi storiti vlada z izgovorom, da si ne želijo preveč zavezati rok pri proračunskem načrtovanu.

“Well, celotno fiskalno pravilo je namenjeno temu, da se zaveže roke, zato, ker je dosedanja praksa pokazala da na razum predlagateljev pač tukaj ni za računat,” pa opozarja Pavlišič.

“Ker, če imamo na koncu le zapis “omejitev kot je po volji trenutni vladi”, seveda zapisan v pravno-ekonomski latovščini z večumjem in pogojnimi vejicami, potem fiskalnega pravila sploh ne potrebujemo,” zaključuje bloger.

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]