Izvolitev Tonina, kaj pa zdaj?

23. Jun 2018 06:48

Včeraj je bil Matej Tonin z 80 glasovi za izvoljen na mesto predsednika DZ. Podprli ga niso zgolj v Levici. Toda sedaj, ko je na poti do nove vlade narejen prvi korak se zdi, da je naslednji korak še zelo daleč. Kaj torej lahko pričakujemo zdaj?

Komentar na trenutno politično dogajanje v Sloveniji objavlja bloger Nori Profesor:

Rekel bi tisto, da je za nami čudovit dan na parketu slovenske politične krajine, potem pa še kaj – z zanosom – o veličini in širini, o kateri vsi na debelo, a je – v glavnem – zgolj odsev lastnih frustracij. Vključno z mojimi. Ki postajajo vse manj pomembne, na koncu koncev spadam v tisto polovico prebivalstva slovenskih grap, ki ima pred seboj manj časa kot je za njimi.

Tole – mislim na 80 glasov za izvolitev Toninovega Mateja – za predsednika državnega zbora je bilo presenečenje dneva. Ne vem, če jih je kdo kdaj poprej dosegel. Čeprav – ozirajoč se nazaj – niti ne bi smelo biti. Zagotovo pa so k občutku presenečenja pripomogle besede in misli, ki so jih izgovorili nekateri. Recimo Šarčeve o tem, da današnja izvolitev nakazuje konture bodoče koalicije. Kar je vse, ki so kot edino možno prihodnost videli v »levosredinski koaliciji« vrglo na rit. Kar sicer tudi ne bi smelo biti presenečenje, na dolgi rok imajo Šarčevi možnost le, če bodo deležni zaupanja tako »desnih levičarjev« in »levih desničarjev«. In tistih, ki so jim deveta vas špetiri okoli zgodb iz in okoli druge svetovne vojne. Tistih, ki sicer svoje otroke k verouku, a vendar menijo, da je splav pač »civilizacijska pridobitev«, nad katero se ne gre zgražati.

Pa o tem, da je potrebno storiti kakšen korak nazaj. Zrelost in odgovornost. Pri tem me je še najbolj presenetil Hanov Matjaž. A mi bo le jutrišnji čas povedal, kaj zares da je imel v mislih nadaljevanje na blogu

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]