Jože P. Damijan: Kdaj bo naslednja kriza? Je že tu, ko se bo sprožila pa bo veliko hujša kot 2008.

20. Okt 2017 07:07

Zdi se, da je finančna kriza, ki se je začela leta 2008, že davno za nami. Glede na visoko rast trgov, pa se poraja vprašanje, kdaj lahko pričakujemo naslednjo krizo.

Odgovor, ki ga podaja ekonomist Jože P. Damijan, ni ravno vzpodbuden. Prepričan je namreč, da je kriza že tukaj, cela čorba z baloni na kapitalskih in nepremičninskih trgih ter s prezadolženimi podjetji in gospodinjstvi v ZDA, je že skuhana. Vprašanje je le, kateri trigger in kdaj bo sprožil, da bo čorba šla čez rob. In tokrat so baloni še večji kot leta 2008, manevrskega prostora pa zelo malo, ker so obrestne mere že na ničli, države pa močno zadolžene še iz časa reševanja pravkar pretekle krize.

No, slovenska gospodarska rast tokrat temelji na bolj zdravih temeljih, gospodarstvo se je razdolžilo, ni ekscesnega zasebnega zadolževanja in javne finance so že skorajda skonsolidirane. Kljub temu nas zunanji šok lahko prizadene…

Celoten odgovor na naslovno vprašanje najdete v nadaljevanju bloga, v katerem Damijan ponuja tudi nekatere ključne točke, ki jih je nedavno predstavil tudi Posvetu Združenja bank Slovenije, ko je v svojem nastopu besedo namenil ravno naslovnemu vprašanju.

Oznake:,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]