Kako pridejo dokumenti, pridobljeni s kriminalistično preiskavo, v roke novinarjev?

6. Maj 2015 07:07

dokumenti-novinarjiŽe nekaj dni nam nacionalna televizija v udarnem času svojih informativnih oddaj servira privatno e-pošto nekdanjega predsednika NKBM Matjaža Kovačiča, kako je takrat o poslovnih stvareh banke obveščal njenega lastnika – državo, oziroma takratnega premiera Janšo.

Medtem ko dolgovezni citati praktično ne povedo ničesar presenetljivo novega, kaj šele nezakonitega, je pravo vprašanje nekje drugje – kako je vendar mogoče, da se tovrstni dokumenti, pridobljeni s kriminalistično preiskavo, znajdejo v rokah novinarjev ter na kakšen način?

Kdor verjame v naključja ali v iznajdljivo novinarsko iniciativo, je v hudi zmoti. Tovrstne teme so namreč v javnost namerno lansirane s točno določenimi cilji.

In Robert Kaše je prepričan, da v tem primeru ne bi mogli biti bolj očitni.

“Da se je ta veliki novinarski dosežek zgodil ravno zdaj, ko je Ustavno sodišče prehitelo Evropsko in vendarle dvignilo vsaj eno obrv nad delovanjem naše sodne veje oblasti, je kajpak zgolj novo in presenetljivo naključje,” piše bloger in še dodaja:

“prvič, ne gre za kazniva dejanja, drugič, gre za javno lansiranje informacij v širši protiobveščevalni vojni ali zaroti ter tretjič, državni organ se okorišča s prodajo zaupnih informacij, torej gre za grobo zlorabo javnih pooblastil.”

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]