Kako začeti z novo levico

6. Maj 2015 13:23

nova-levica“O tem, da je evropska levica v globoki krizi, je govora že dolga leta. Toda v krizi ni samo leva strankarska politika, ampak tudi leva inteligenca in avantgarda, o čemer pa se precej manj govori.”

Tovrstno krizno stanje evropske levice Sebastjan Jeretič reflektira na slovensko levo politično sceno. Nekdanji Pahorjev politično-marketinški strateg se najprej ukvarja s smiselnostjo delitve političnega prostora in ideologije na levico in desnico, ki po njegovem (navajajoč dr. Igorja Lukšiča) služi orientacijskim metaforam – da se ljudje lažje znajdejo, ko razmišljajo o politiki. Sam je bolj privržen Lukšičevi ideji, da bi politično dogajanje delili na center in margino, torej namesto vertikale levo-desno nekakšen krog s centrom.

V nadaljevanju pa se bolj posveti krizi domače (staro)levičarske misli, h kateri se je po njegovem SD obrnila po Pahorjevem odhodu. Meni namreč, da se ta oklepa starih in preživetih rešitev, ki več ne rešujejo današnjih problemov, temveč so same postale problem gospodarskega in moralnega napredka.

 

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]