Ko zdrava pamet odpove (pri Jožetu P. Damijanu?)

24. Okt 2014 20:54

zacuden“V času recesije je učinek infrastrukturnih naložb na javni dolg precej bolj ugoden: v prvem letu javne naložbe javni dolg zmanjšajo za štiri odstotke, v petih letih pa za osem, medtem ko v dobrih časih javne infrastrukturne naložbe celo povečujejo javni dolg.”

Tako je v Financah zapisal znani ekonomist Jože P. Damijan, a nekdanji poslanec Državljanske liste Marko Pavlišič odkimava z glavo: “Dovolj je, da se država zadolži in že se njen javni dolg zmanjša za 4%. Se pravi 25 let se zadolžujemo za inrastrukturo in dolga ni več? Al kako?

In takoj odgovarja: “No, v resnici ker gre vsako leto za 4% od preostalega, nikoli ne pridemo do nule.”

Bloger nato obrne še nekaj variant, kako si je zmanjševanje javnega dolga na račun infrastrukturnih naložb zamislil Damijan, a na koncu mu ne ostane drugega, kot ugotovitev: “In če je to tako enostavno, kako hudiča se tega ni spomnil Borut? Se ni spomnila Alenka. Se niso spomnili grki, francozi, španci, portugalci. Niti američani, ki imajo sploh radi takšne finančne izume. Zakaj so vsi skupaj privijali svoje državljane, in potem tresoče šli na volitve …”

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]