Jože P. Damijan: Komentar glede sprejema vladnega predloga zakona o drugem tiru

21. Apr 2017 20:12

Državni zbor je včeraj z 49 glasovi za in 24 proti potrdil zakon o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper.

Potrditev zakona v DZ-ju je na svojem blogu pokomentiral ekonomist Jože P. Damijan, ki je član Sveta za civilni nadzor nad projektom drugi tir, kateri je v DZ poslal svoj predlog zakona o drugem tiru.

V Svetu za civilni nadzor nad projektom drugi tir seveda nismo pričakovali, da bi uspeli preprečiti vladi, da sprejme svoj (po našem mnenju zelo škodljiv, drag in netransparenten) predlog zakona o drugem tiru, saj ima vlada ob udobni večini v Državnem zboru na voljo celotno mašinerijo tako vladnih služb kot v Državnem zboru. V slednjem so njehove službe in predsednik tudi naredili vse, da naš predlog zakona ne bi mogel priti niti do obravnave na kolegiju predsednika DZ.

Ne glede na to menimo, da so bila naša prizadevanja v zadnjih letih dokaj uspešna. Še pred ustanovitvijo Sveta smo v drugih pojavnih oblikah uspeli obrniti vladno mnenje glede drugega tira iz negativnega v pozitivno, saj je še konec leta 2015 vlada zagovarjala stališče, da drugi tir ni potreben (na podlagi drago plačane študije OECD/ITO, ki jo je nato skrila v predal)…

Kaj so v zadnjem mesecu dosegli in kaj še želijo doseči v Svetu za civilni nadzor nad projektom drugi tir Damijan obrazloži v nadaljevanju zapisa.

Oznake:, , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]