Kunduz je padel ali ameriška vojna proti terorizmu je polom

1. Okt 2015 07:07

isis-irakPotem, ko so vse oči svetovne javnosti v zadnjem obdobju usmerjene v Sirijo, kjer je Rusija začela vojaško posredovanje, svoj vpliv tam pa želi uveljaviti tudi ZDA, se slednja v Afganistanu še vedno bori tudi proti Talibanom. A kot kaže neuspešno. Ti so namreč zavzeli severno afganistansko mesto Kunduz in obkolili bližnje letališče, kjer je ujetih okoli 5000 afganistanskih vojakov. Protiofenziva, ki so jo z letalskimi napadi podprle tudi ZDA, pa je bila zaustavljena.

Kot piše Sašo Ornik Jin so novice iz Afganistana zelo podobne tistim iz Iraka lansko leto, ko so pripadniki Islamske države v beg pognali iraške oborožene sile in zavzeli velike dele države, tudi drugo največje iraško mesto, Mosul. V Bagdadu so trdili, da bodo izgubljeno ozemlje kmalu povrnili, a razen ponovne zasedbe Tikrita, niso dosegli veliko. Ofenziva na Ramadi še do dandanes ni prinesla ponovne zasedbe tega mesta, čeprav so jo Iračani napovedovali že davno tega.

ZDA so Afganistan zavzele leta 2001, Irak 2003, vse v okviru tako imenovane vojne proti terorizmu. A v obeh državah niso dosegli željenega. Irak je dandanes mnogo bolj iranski zaveznik, kot ameriški. Afganistan se tudi ne obnaša kot kolonija.

Več o težavah ZDA pri t.i. vojni proti terorizmu si lahko preberete v nadaljevanju Ornikovega zapisa.

Oznake:, , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]