Lažne novice na FDV: zakaj Grimsa ne rabi biti strah

20. Jan 2018 13:23

Fakulteta za družbene vede (FDV) je gostila okroglo mizo z naslovom »Lažne novice – med lažmi in novinarstvom«. Ob tem so z moderatorjem doc. dr. Igorjem Vobičem debatirali Ali Žerdin (Delo), Jure Trampuš (Mladina), Kristina Božič (Večer), Tanja Lesničar Pučko (Dnevnik) in profesor FDV in kolumnist Mladine Vlado Miheljak.

Boris Vezjak pa izpostavlja ironijo samega dogodka o “fake news”, saj je bil deležen lažne fabrikacije. Že isti dan naj bi namreč postalo otipljivo jasno, da bomo lahko ob isti okrogli mizi izmerili zanimive reprezentacijske učinke. Ne samo, da tudi dan kasneje v glavnem ni bilo omembe vrednih novinarskih povzetkov z dogodkov.

Prav tam so namreč kritično ugotavljali, da je treba medije kritično spremljati. Blogerja pa je presenetil drug kontrast: kdor je uspel  pregledati vse javne zapise o njem, je moral priznati dominacijo negativnih, s politično retoriko posmeha obarvanih odzivov.

Kakšni so navedeni medijski odzivi? Predvsem prihajajo iz Janševih in desno usmerjenih medijev. Pri Janševi SDS so poslansko vprašanje Branka Grimsa, sicer ironično magistranta FDV, začinili s pričakovano insinuacijo:

Najbrž so organizatorji seminarja in delavnice o »fake news« kot sodelujoče izbrali uredništvi Dela in Mladine osnovi njihovih izjemnih dosežkov na področju izdelave in objave lažnih novic.

(Foto: Facebook FDV)

 

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]