Miro Cerar: prehod iz osebe civilne družbe v »zoon politicon«

21. Avg 2014 20:04

politicsTisti trenutek, ko je Cerar vstopil v politiko, nimamo več opraviti s strokovnjakom za pravna vprašanja z visoko etično integriteto. Pred nami je »zoon politicon«, kot politična tabula rasa, ki si šele piše svoje prve politične opredelitve, opozarja Amsel in dodaja, da se ob tem porajata dve moteči zadevi.

Prva je personalizacija politične stranke, pri čemer gre za anarhonističen princip, ki je daleč od sodobnega, in deluje po logiki ovčjega tropa in pastirja.

Druga zadeva pa je programska. Navadili smo se, da papir prenese vse in da se dobre parole kradejo drugim ter populistično uporabljajo v vsaki novi volilni kampanji.

Ena takih je »ustvarjali bomo nova delovna mesta«, priljubljena Cerarjeva pa je »spoštovanje pravne države« – le kdo se s tem ne bi strinjal, toda hudič je v podrobnostih.

“V čem je res osnovni in ključni problem? So to naši napisani in sprejeti zakoni, je to pravna praksa v njihovi realizaciji, so to uradniki – kadri, ki skrbijo za izvajanje vsebine zakonov in implementacijo v prakso? O tem Cerar ne polemizira, že ve zakaj.” piše bloger.

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]