“Mussomeli si za svojo gesto ne zasluži nobene zahvale”

17. Apr 2014 13:23

spominska_ploscaVčeraj je ameriški veleposlanik Joseph A. Mussomeli pred ameriškim veleposlaništvom odkril spominsko ploščo posvečeno slovenskim žrtvam vseh totalitarnih režimov ter vsem Slovencem, ki se trudijo za spravo ter za ohranitev slovenske neodvisnosti in identitete.

Odkritje prvega tovrstne spominskega obeležja pri nas pa je ponovno, kot vsakokrat, ko se odprejo teme iz polpretekle zgodovine, sprožilo vrsto polemik.

Blogerka Cerberus se v tokratnem zapisu tako najprej posveti, po njenem, hudemu lapsusu oz. zvestemu sledenju pomena prvih štirih vrstic posvetila, ko je Igor E. Bergant v Odmevih vprašal Mussomelija kaj bi bilo, če bi Slovenski veleposlanik odkril ploščo s podobno vsebino žrtvam Ameriške državljanske vojne?

Blogerka meni, da je s tem Bergant skorajda utemeljil dejstvo, da je bila II. svetovna vojna povsod po svetu globalni spopad z nacifašizmom, le v Sloveniji se je odvijala državljanska vojna.

V nadaljevanju zapisa nameni nekaj besed še samemu besedilu na spominski plošči ter temu, zakaj si Mussomeli za svojo gesto ne zasluži nobene zahvale.

(V DS anketi – desni stolpec spodaj –  vas sprašujemo o vašem odnosu do ZDA)

Oznake:, , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]