Na vrsti vojaško posredovanje Rusije v Ukrajini, ali izdaja proruskih separatistov?

22. Jul 2014 08:37

ukrajina_rusijaUkrajinski konflikt se, predvsem po nedavni sestrelitvi civilnega potniškega letala družbe Malaysia Airlines, čedalje bolj zaostruje in Ukrajino spreminja v največje bojišče Rusije in zahoda.

V konfliktih, kakršen je ukrajinski, je za zdravo analizo najbolje narediti korak nazaj od čustvenega izsiljevanja in moraliziranja in si pogledati osnovne interese sil v in zunaj države.

Na eni strani imamo prozahodni zahod, na drugi proruski vzhod. Vzhodno evropske države, kakršna je Poljska, želijo Ukrajino videti čim bolj integrirano v zahodne povezave, s čimer bi Rusiji, omejile možnost vplivanja na evropske zadeve.

Prav tako ZDA razumejo, da iz leta v leto izgubljajo del svoje nekdanje prevlade. Same ne morejo več nadzorovati celotnega planeta, kakor so to počele zadnji dve desetletji po propadu Sovjetske Zveze. Zato zdaj potrebujejo zaveznike, na eni strani proti Kitajski, na drugi proti Iranu, v Evropi proti Rusiji. Ustvariti sovražno razpoloženje med Rusijo in evropskimi državami, pomeni okrepiti ameriški vpliv, saj bodo ZDA lahko nastopale kot vodilna zunanja sila, ki bo načelovala evropskim silam, namenjenim izolaciji Rusije.

Ukrajinsko dogajanje v tokratnem zapisu analizira Jin.

Oznake:, , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]