O čem se na predvolilnih soočenjih ne govori, pa bi se moralo

18. Maj 2018 07:37

Do parlamentarnih volitev sta še dobra dva tedna in volilna soočenja v medijih so v polnem teku.  Glede podnebnih sprememb za enkrat velja isti vzorec kot v predsedniški kampanji: če se že omenjajo, je to mimogrede, nikakor pa ne nastopajo v redu ključnih političnih vprašanj, o  katerih od kandidatov in političnih strank zahtevamo razgrnitev njihovih mnenj  ali trdnejših  stališč.  Tu je nekaj argumentov, zakaj je to narobe.

Pomembno je, da izvemo, kakšno je znanje bodočih odločevalcev o dveh vprašanjih: zakaj so podnebne spremembe pomembne in kaj je njihov vzrok.To nista tako imenovani šolski vprašanji, ki testirata razgledanost (četudi bi danes nanju dejansko moral  znati odgovoriti vsak šolar),ampak bistvena indikatorja orientacije, ki jo ima politik v razmerju do največje okoljske krize.  Primer so lahko predsedniške volitve v ZDA,  kjer so tako bodoči predsednik kot nekateri njegovi ključni izvršni kadri bolj ali manj neposredno izražali stališča tako imenovanega podnebnega  skepticizma.

Na oblasti ti ljudje poskušajo zaobrniti podnebno politiko države. Najbolj znani primeri so izstop iz mednarodnega podnebnega dogovora, podpora industriji premoga, ukinitev državnih  raziskovalnih in izobraževalnih programov. Četudi od politikov, ki pravi pomen in vzrok podnebnih sprememb javno pripoznajo,ne moremo avtomatično pričakovati pravega ravnanja, lahko z gotovostjo rečemo, da bodo tisti, ki ga ne, ravnali škodljivo… več piše Luka Omladič

Oznake:, , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]