Pohod varnih prostorov in zaton odprtosti na univerzah

21. Nov 2017 07:38

‘Naloga univerze je, da uveljavljena prepričanja in vrednote mladega človeka postavi pod vprašaj,’ je v Delu zapisala Jela Krečič.

V ZDA je to vedno manj tako. Pojavljajo se varni prostori in preganja se ideološko napačne poglede. Nasilni protestniki skušajo preprečiti predavanja, ki jim niso po volji, pogosto z obtožbami fašizma in rasizma. To je seveda narobe.

Če so zamisli slabe, jih je treba racionalno premagati in potem, niso vse misli, s katerimi se ne strinjamo, že v osnovi slabe. A zdi se, da je vedno bolj tako, da se vrednot in prepričanj študentov ne sme postavljati pod vprašaj, da se jih mora zavijati v vato in se temu morajo profesorji prilagajati.

Lahko si mislimo, kako je potem konservativnim ali libertarnim študentom, ki bolje da molčijo, če ne želijo postati žrtev obtožb.

Upam, da iz ZDA tega ne bomo uvozili. Posledica so namreč lahko le bolj omejeni, v svoj svet zaprti mladi ljudje, nesposobni pod vprašaj postavljati svoje poglede in nesposobni spreminjanja mnenj, hkrati s tem pa tudi ne mirnega sobivanja z drugače mislečimi … več (piše: Sašo Ornik – Jin). 

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]