Policija prehaja na šifrirane mobilne komunikacije, in to z brezplačno prostodostopno aplikacijo

1. Feb 2017 08:37

12. decembra 2016 je ministrstvo za notranje zadeve po pooblastilu policije objavilo javno naročilo male vrednosti za vzpostavitev sistema za zaščito mobilne telefonije in najem licenc št. 430-765/2016.

Razpisna dokumentacija je zahtevala, da sistem omogoča ščitenje govora in podatkovnega prenosa na napravah z Android in iOS operacijskim sistemom (posebej je bilo poudarjeno, da mora podpirati Samsung Galaxy A5), »end-to-end« šifriranje govora, SMS sporočil in prenosa datotek, iz uporabniškega vmesnika pa mora biti jasno razvidno kdaj je komunikacija šifrirana in kdaj ne.

Omogočeno mora biti shranjevanje datotek in SMS sporočil v šifrirano shrambo ter možnost ločenega imenika. Rešitev naj bi tudi omogočala možnost upravljanja zasebnih uporabniških skupin, uporaba vseh zaščitnih mehanizmov pa mora biti avtenticirana in avtorizirana…

A, kot piše bloger Pravokator, je prišlo pri omenjenem razpisu do nenadnega preobrata.

Pet dni pred koncem roka za oddajo ponudb je policija izdala sklep, da se omenjeno javno naročilo ustavi, “saj je za osnovne potrebe naročnika na voljo brezplačna rešitev za isti namen“.

Na policiji pa niso hoteli razkriti za katero brezplačno rešitev gre. Kot pravijo, imena aplikacije ne morejo posredovati zaradi operativne narave njihovega dela oz. varovanja taktike in metodike delovanja policije.

Se pa že ugiba da ne gre nemara za aplikacijo Signal. Torej aplikacijo, ki jo je tudi NSA označila kot “veliko grožnjo”.

Oznake:, , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]