Politika sovraštva – skupna točka desnih strank

28. Maj 2018 08:05

“Jezus je postal kmalu po rojstvu begunec, in če ne želimo zatajiti božičnega sporočila v samem bistvu, ga moramo v beguncih sprejeti.” Pater Karel Gržan, duhovnik in doktor literarnih ved

Volilna vročica pred državnozborskimi volitvami 3. junija 2018 se stopnjuje, v zadnjem tednu bo dosegla vrhunec. Politične stranke skušajo pritegniti pozornost ljudi z več ali manj neuresničljivimi obljubami – programi, preprostimi slogani in oglasnimi sporočili na vsakem koraku ali kliku na spletu. Tokrat se je v Slovensko volilno kompanijo vpletla tudi Madžarska z Orbanom na čelu.

Tri madžarska podjetja so v Demokracijo in Novo24, strankarska medija SDS, vložila skupaj 1,43 milijona evrov. Vse je začinila še Slovenska katoliška cerkev z molitvijo za domovino, kjer poziva kristjane, da na volitvah oddajo svoj glas za tiste, ki se zavzemajo za pravičnost in življenje, za družine in otroke, za okolje in versko svobodo.

Volitve omogočajo soočenje različnih mnenj, so praznik demokracije, največji garant za stabilen razvoj družbe. Nedemokratični režimi se na dolgi rok izpridijo, zdrava konkurenca, pošteno tekmovanje z idejami je najboljša popotnica za dvig blaginje. Z razslojevanjem družbe in vse manjšo realno močjo politike, ujete v pasti lobijev, interesnih združenj, kapitala, ji pogosto zmanjka pravih idej in zanosa za spreminjanje sveta na bolje. V časniku Finance so v preteklem tednu analizirali programe strank, ki se bodo najverjetneje prebile v parlament.

Večina jih obljublja neuresničljivo, nižanje davkov in višanje državnih izdatkov z višjimi pokojninami, subvencijami, skratka malo o ustvarjanju nove vrednosti in predvsem o deljenju pobranega. Višje javne porabe ne obljubljajo zgolj tradicionalne levo usmerjene stranke, ampak tudi desne, za katere velja v Evropi, da so bližje gospodarstvu in racionalni javni porabi …. več (piše: Blaž Simončič). 

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]