Pomoč Grčiji ali bankam?

29. Jun 2015 07:07

grcija_referendumOb Grški tragediji se pogosto omenja, da sploh ne gre za pomoč Grčiji ampak predvsem nemškim in francoskim bankam. Grčija v zadnjem času beleži primarni proračunski presežek, kar pomeni, da so brez odplačevanja starih kreditov in obresti v plusu.

Marko Pavlišič pa svari, da Grčijo pod ničlo še vedno potiskajo odplačevanje starih kreditov in obresti. Bloger poenostavlja, da morda ta denar gre nemškim in francoskim bankam, a vprašati se je tudi treba, komu je šel denar teh bank in se vprašati, če je dolg banki kaj manj vreden kot dolg komu drugemu.

In tukaj je smiselno pogledat primer Argentine, ki je bila v podobnih finančnih težavah pred leti. In so nehali plačevati. In čez čas, ko so se malce pobrali, so želeli z kreditodajalci skleniti nek kompromis, da naj pa še oni kaj prispevajo. Večina se je strinjala, manjšina pa ne in celotna zadeva je padla v vodo.

Če potegnemo vzporednico, z Grčijo, bi konec plačevanja pomenil, da namesto, da se bodo še naprej pogovarjali z gentelmani v inštitucijah Trojke, se bodo potem morali pogajati z oderuhi in finančnimi špekulanti.

Oznake:, , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]