Pozitivna Slovenija, Zares in LDS niso liberalne, ampak socialistične stranke

24. Apr 2014 08:13

socializemNizki davki, močno, neodvisno zasebno gospodarstvo, zasebno šolstvo, zdravstvo, vitka država  … to so vrednote evropskih liberalcev, skupini katerih se je nedavno pridružila tudi Pozitivna Slovenija, pred njo pa že Zares in LDS.

Zanimivo pa je, da so vrednote teh strank, posebej vladajoče PS, prav diametralno nasprotne tistim, ki jih goreče zagovarjajo njihovi evropski kolegi. Zagovarjajo močno državno prisotnost v najpomembnejših podjetjih, močno državno vmešavanje v obliki državnih subvencij podjetjem, reševanja zdravih jeder, ostro nasprotujejo razvoju zasebnega šolstva in zdravstva ter proračunsko blagajno polnijo z nenehnim dvigovanjem davkov.

Tovrstne vrednote so sicer značilne za evropsko skupino socialistov, kjer pa že delujejo Lukšičevi Socialni demokrati, opozarja Kapitan Kid.

Najbližje liberalni stranki je v svojih začetkih bila še Virantova Državljanska lista, vendar je tudi ta kasneje zašla iz liberalne poti. Je pa z začetno 20% podporo dokazala, da v Sloveniji obstaja bazen liberalnih volivcev.

(V DS anketi – desni stolpec spodaj – vas sprašujemo po vašem svetovnem nazoru)

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]