Predsedniška kampanja na vrhuncu – po prvih televizijskih soočenjih

8. Okt 2017 08:03

Čeprav se moč televizije zmanjšuje, vpliva televizijskih soočenj na volivce vendarle ne gre podcenjevati. Še posebej ne v Sloveniji, kjer večina kandidatov nima sredstev in časa, da bi se predstavila drugače.  Za marsikoga je to velika priložnost, da postane opazen in naredi preboj.

Po dveh soočenjih, tistem na Planetu TV v sredo, kjer je sodelovalo sedem kandidatov in tistem na RTV Slovenija v četrtek, kjer je v skladu s pravili sodelovalo vseh devet, so se razmerja moči od prej le še utrdila. Trdim, da preboja ni dosegel nihče.

Zmagovalec soočenj je brez dvoma bil Borut Pahor. Zato, ker je že prej vsa leta svojega mandata vodil kampanjo, s katero se je približeval državljanom. Ves čas je tako ali drugače bil prisoten v medijih, pogosto sicer osvetljen z negativno lučjo, kar pa mu ni škodovalo.

On soočenj seveda ni in ne potrebuje za prepoznavnost, zato je zanj zmaga tudi le to, da obdrži svoj status favorita. To mu je uspelo. Dovolj kilometrine ima, da se izraža tekoče in primerno, ne obljublja nemogočega, nekaj, česar  predsedniku republike sploh ni dano storiti.

V obeh soočenjih je odločno branil svoje pretekle odločitve, tako arbitražo  s Hrvaško, kot tudi svoj prispevek k doseganju sprave med Slovenci. Še največ pa je dosegel s tem, ko je obdržal svojo sredinsko držo in ni z bolj radikalnimi stališči odbijal potencialne volivce … več (piše: Sašo Ornik). 

*foto – soočenje na TV Slovenija (vir: arhiv MMC RTV)

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]