Prevc se umika iz športa: manipulacije v naslovih

8. Jan 2017 20:34

Včeraj in danes ste ob spremljanju novic lahko v Delu in Slovenskih novicah zasledili pompozen naslov, ki je namigoval na to, da se Peter Prevc začasno umika iz smučarskih skokov. Seveda je naslov zavajujoč.

In če so zavajujoči naslovi v Slovenskih novicah že stalnica, pa bralci tega nebi pričakovali v časopisu Delo, ki se tretira kot resen in do takšnih naslovov zadržan medij.

Dr. Boris Vezjak se je v tokratni analizi lotil Dela in Slovenskih novic ter njunih novic z naslovoma: “Peter Prevc: Malo se bom umaknil iz športa, ker ga imam zadosti” oz. “Usodna novoletna turneja: Peter Prevc se umika iz športa!”. Ob tem izpostavi še enega izmed primerov, ki smo mu bili nedavno priča v časopisu Delo.

Čeprav velja časnik Delo za bolj zadržanega, tako rekoč konservativnega pri uporabi naslovnih manipulacij, se zadnje čase to dejstvo radikalno spreminja. Eden zadnjih naslovov, 7. januarja 2016, se je alarmantno glasil: Peter Prevc: Malo se bom umaknil iz športa, ker ga imam zadosti.

V besedilu intervjuja pa nato izvemo, da bo športnikov umik trajal točno dva dneva (!), po razočaranju, ki je sledilo zaradi relativno slabih skokov po novoletni turneji in pred nadaljevanjem novih tekem: Jaz se bom najverjetneje za dva dni povsem umaknil iz športa, ker ga imam malo zadosti.

Naslov najbrž sodi med tiste, kjer si uredniki domišljajo, da njihov umetelni naslov vendarle ohranja nek stik z realnostjo vsebine povedanega; pri nekaterih drugih je evidentno, da niti takemu »principu realnosti« ne želijo več slediti. Motivacija je kajpak hitro prepoznavna: maksimalno pleniti pozornost radovednega bralca…

Podrobnosti, z dodatkom TOP 10 zavajujočih naslovov, v nadaljevanju zapisa.

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]