Rdeča zvezda na križu

5. Jul 2017 07:06

“Rdeča zvezda, tisočkrat ljubljena, tisočkrat osovražena, tisočkrat nerazumljena, tisočkrat obrekovana, tisočkrat in še tisočkrat in vedno znova blatena. Tako kot simbol križa, tisočkrat zlorabljen s strani Rimokatoliške cerkve nekoč, sedaj in v prihodnje.” Svetlana Makarovič na koncertu Nosil bom rdečo zvezdo.

V zadnjih dneh junija je na Kongresnem trgu v Ljubljani potekal koncert z naslovom Nosil bom rdečo zvezdo. Po oceni Blaža Simončiča je dogodek zaznamovala Svetlana Makarovič z nekaj ostrimi mislimi.

Na drugem koncu trga se je zbrala manjša skupina nasprotnikov koncerta, njihovo piskanje piščalk se je kmalu izgubilo v glasbi in sporočilih nastopajočih. Dogodek je pričakovano zbudil odpor pri slovenski desnici, skušali so ga prepovedati, primerjali so ga celo s prepovedanim nastopom kontroverznega hrvaškega pevca Thompsona, odkritega ustaškega simpatizerja.

Dogodek je zaradi svoje narave zopet dvigoval veliko prahu. Osrednja ideja dogodka pa ni bila v poveličevanju preteklih in sedanjih komunističnih režimov, zanikanju povojnih pobojev in ostalih grozodejstev, ki so bila storjena pod zlorabo rdeče zvezde. Peterokraka rdeča zvezda je bila predstavljena kot simbol svobode misli, izražanja, enotnosti, bratstva, upora proti zlu, fašizmu, sovraštvu, proti ščuvanju ljudstva proti vsemu drugačnemu, kot so trenutno begunci. Rdeča zvezda pa je še vedno simbol, ki močno razdvaja …

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]