Še malo prekladanja iz levega v desni žep

13. Jul 2018 06:07

Pred dnevi je Bine Kordež pisal o težavah in neracionalnostih s prestavljanjem družbe Koto d.o.o. iz DUTB v SDH. Danes ponuja nadaljevanje te sage:

Čeprav sta obe družbi v stoodstotni državni lasti je trajalo skoraj leto dni, da se so dogovorili po kateri ceni bo država prenesla to podjetje iz “levega v desni žep”. Vrednost neke družbe je vedno relativna zadeva in tudi certificirani cenilci niso neki vsevedneži, ki znajo to vrednost točno določiti. Res pa jih uprave predvsem v državnih podjetjih zelo rade angažirajo, ker imajo s tem formalno pokrite svoje odločitve. Takratni tekst sem na koncu zaključil z informacijo, da je le prevladal razum in med družbama je bil dosežen dogovor o prodajni ceni brez nekih večjih dodatnih stroškov. A sage glede prenosa tega podjetja iz ene v drugo državno družbo izgleda še vedno ni konec.

Kljub dogovoru o ceni prenosa (skupaj 7,1 milijon evrov ob izpolnitvi nekaterih pogojev), sta se tako vlada kot SDH odločila, da vseeno izvedejo še posebno revizijo družbe zaradi razhajanj glede vrednosti družbe. V ta namen bodo seveda zopet angažirali zunanje strokovnjake (če se le da tuje), ki bodo preverili dosedanje poslovanje družbe. Ob tem je zanimiva informacija, da ima SDH tudi svoje strokovnjake, ki lahko opravijo pregled poslovanja svojih odvisnih družb, a menda samo, če je družba v njihovi 100-odstotni lasti …več (piše: Bine Kordež)

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]