Sindikati in ZL preganjajo kapitalizem, a Slovenija tiči globoko v socializmu

6. Maj 2015 08:09

mesec-wikiV Sloveniji živimo vse slabše, vse več ljudi na meji revščine ali pod njo, plače niso vredne dostojnega življenja – na vse to zadnje čase opozarjajo sindikati in predvsem člani Združene levice, obenem pa histerično omenjajo nekakšen “neoliberalizem” in zagrizeno branijo državna podjetja pred ” pohlepnimi tujimi kapitalisti”.

A ta ista državna podjetja so v zadnjih sedmih letih državljane prikrajšala za 36 odstotkov BDP, kjer so samo v obdobju med 2007 in 2014 povzročila za 6600 evrov ekonomskih stroškov na državljana, sindikati branijo do zadnje kaplje znoja. Ta država je po lestvici ekonomske svobode (koliko je Slovenija neoliberalna) na 88. mestu, piše avtor bloga Kavarna Hayek.

A resnica je, kar je ugotovila tudi ugledna revija Forbes, da Slovenija po večini kriterijev tiči globoko v socialistični miselnosti in temu naravnanemu sistemu, posledica česa dejansko je, da nas razvojno prehitevajo “neoliberalnejši” Čehi, kot Poljaki, Slovaki in drugi nekdaj eksotični narodi.

“Slovenija ima javni dolg, ki je že blizu letnemu BDP, javna poraba pa skoraj dosega 50 odstotkov BDP, tako osovraženi kapitalisti (neoliberalci) pa s svojim kapitalom bežijo iz Slovenije. Šolstvo in zdravstvo je v državni lasti, samo osnovna regulacija je dobila biblijske razsežnosti (v veljavi je 800 zakonov in prek 18.000 podzakonskih aktov;  večina poklicev je regulirana … , zakon določa maksimalni delovni čas (ki je med najkrajšimi v Evropi) in čas za počitek, sindikati so dosegli enormno zvišanje minimalne plače,” našteva bloger.

“In Združena levica se bori proti kapitalizmu. Za božjo voljo, kje neki ga vidi? se ob koncu sprašuje. (foto: wikipedia)

(V DS anketi – desni stolpec spodaj – vas sprašujemo kateremu družbeno-ekonomskemu sistemu je bližje slovenska družba)

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]