Je sirska vlada res izvedla napad s kemičnim orožjem?

6. Apr 2017 08:37

V sirskem mestu Kan Šejkun je bil nedavno izveden napad s kemičnim orožjem. Po zadnjih podatkih naj bi umrlo skoraj 80 ljudi, od tega veliko otrok.

Odgovornost za napad s kemičnim orožjem so takoj pripisali sirskemu režimu in njenim zaveznikom, vendar naj bi letala sirskega režima merila na tovarno orožja upornikov, v katerem pa so bili očitno tudi kemični strupi.

Tudi rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je do izpusta kemičnega orožja v kraju  Khan Sheikhoun v pokrajini Idlib prišlo potem, ko so letala sirskega letalstva napadla skladišče upornikov.

Sašo Ornik Jin meni, da je malo verjetno da bi sirske oblasti izvedle napad s kemičnim orožjem.

S pomočju ruskega letalstva in prostovoljcev iz Irana, Iraka in Libanona, namreč počasi zmagujejo v državljanjski vojni. Uporaba kemičnega orožja ne bi imela kakšnega večjega učinka na razmerja sil na bojišču, bi pa vsekakor bila v trenutku izkoriščena v propagandne namene. Kar se zdaj tudi dogaja.

Ruska verzija se zdi mnogo bolj logična, kot trditve, da Asad s kemičnim orožjem ubija civiliste, ker mu je to pač všeč. Nadaljevanje na blogu.

Oznake:, , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]