Širjenje Izraela je zelo podobno širjenju evropskih kolonistov v Severni Ameriki

10. Mar 2015 13:23

indians_palestineSi predstavljate, da bi v tem trenutku palestinska država dva milijona Izraelcev držala zaprtih na zelo majhnem, gosto naseljenem področju in nad njimi izvajala blokado, vsake toliko časa pa izvedla letalske napade na ključno infrastrukturo? Si predstavljate, če bi ta muslimanska država iz leta v leto zavzemala več ozemlja, s katerega bi prej pregnala Izraelce?

V takšnem primeru ZDA dogajanja verjetno nebi mirno gledale, je prepričan Sašo Ornik – Jin. A ker je obratno, nikomur ni več prav mar. Izrael počasi raste, Palestince zganjajo na vedno manjše območje in jih obsojajo na revščino, ko jim kradejo resurse, prihodnost pa lahko prinese še hujše poteze.

V nadaljevanju pa Ornik potegne vzporednice med Izraelskim širjenjem in širjenjem evropskih kolonistov v Severni Ameriki, ki so počasi izrinjali staroselce dokler jih niso zaprli v rezervate, kjer so postali ujetniki v svoji lastni domovini. Okoli njih so zrasle mogočne ZDA.

Kdaj bo nastopil trenutek, ko se bo država Izrael odločila, da potrebuje ozemlje Gaze in bo vse Palestince preprosto izgnala na Sinaj (s podporo Egipta), se v zaključku zapisa sprašuje bloger.

Oznake:, , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]