Škotska je lahko sprožilec razpada EU, rusko-ukrajinski konflikt pa 3. vojne

15. Sep 2014 14:52

razpad_euŠe tri dni nas loči do referendum, kjer se bodo Škoti odločali o neodvisnosti. Seveda lahko izid referenduma posredno vpliva tudi na nas oziroma EU. Poleg Škotov preglavice nemirni EU povzroča še rusko-ukrajinski konflikt z vpletenimi vsemi svetovnimi velesilami na nasprotnih si straneh.

Ob vsem skupaj je na mestu vprašanje, ki si ga zastavljajo mnogi, ali se lahko sedanje že 6 let trajajoče stanje gospodarske depresije, socialne mizerije in brezupa prelevi v eksplozijo socialnih, nacionalnih in vojaških konfliktov, kot se je zgodilo leta 1937?

Dr. Jože P. Damijan piše, da so bile tudi takrat prevladujoče teme “sekularna stagnacija” (obet dolge stagnacije), prenizko povpraševanje in previsoko varčevanje ter brezup dolgoročno brezposelnih. Iz tistega virulentnega okolja socialne mizerije in brezupa so izbruhnile socialne frustracije, nacionalizmi in meddržavne napetosti. V takšnem virulentnem gojišču je Škotska lahko danes sprožilec razpada EU. Sedanji rusko-ukrajinski konflikt z evropskimi in ameriškimi sankcijami je lahko sprožilec spopada velikih razsežnosti, 3. vojne.

Damijan v nadaljevanju ponuja tudi odgovor na vprašanje, kako se vsemu temu izogniti.

Oznake:, , , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]