Slovenci imamo hude težave s spoštovanjem sodišč in pravne države

23. Apr 2015 13:35

sodisca-spostovanjeSodstvo v Sloveniji ima zelo nizek ugled v javnosti. Koliko je za slednje samo krivo in koliko je to posledica kakšnih okoliščin, je druga zgodba. A dejstvo je, da politiki in njihovi apologeti večinoma “spoštujejo” zgolj sodišča in sodbe, kadar so te v skladu z njihovmi pričakovanji in prepričanji. V nasprotnem primeru sodišča obtožujejo politične pristranskosti, zlonamernosti, včasih celo nakplepnosti.

Pri tem so najbolj izpostavljeni privrženci Janeza Janše, tako v SDS kot v civilnodružbeni organizaciji Odbor 2014, ki protestirajo pred Vrhovnim sodiščem. Do odločitev sodišč, predvsem Ustavnega, pa niso nič manj agresivno očitajoči politiki leve opcije, njihovi apologeti v medijih in civilni družbi, kadar se to postavi v zaščito človekovih pravic v primerih, ko gre za znanega osovraženega politika nasprotnega bloka.

Pod  črto ni zgrešena ugotovitev, da je (ne)spoštovanje pravne države v Sloveniji vsesplošen pojav, ne glede na politično barvo in nazorsko prepričanje.
Konkreten primer nespoštovanja sodne veje oblasti v svojem zapisu obravnava tudi Raf. Ta izpostavlja predvsem situacijo, v kateri: “dobro vemo kdo in kateri politični krogi mnogokrat pod krinko civilne družbe, se konstantno trudijo kastrirati vrhovno sodišče RS.”

(V DS anketi – desni stolpec spodaj – vas sprašujemo katerim sodiščem v Sloveniji zaupate)

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]