Slovenija med državami, ki veliko trošijo, a malo vračajo državljanom

1. Jul 2015 09:02

drzavni-izdatkiSlovenija sodi med države, ki preko prispevkov, davkov, trošarin in drugih ukrepov fiskalne politike močno obremenjuje državljane, kar opravičuje z zagotavljanjem socialne države in solidarnosti. Pobran denar nato po lastni presoji lansira med različne družbene akterje z namenom preprečevanja socialnih razlik, vzpodbujanja komercialno manj zanimivih, a za družbo pomembnih projektov in aktivnosti, za financiranje javnega šolstva, zdravstva, pokojninsega sistema in podobno.

Legitimni cilji, sploh če glede na veliko državno potrošnjo državljani v zameno dobijo tudi kakovosten nivo družbenih storitev.

In prav razmerje med tem koliko države trošijo in koliko dejansko vračajo državljanom so se odločili izračunati na švedski univerzi v Goteborgu.

Avtor bloga Kavarna Hayek povzema njihove ugotovitve, ki so na kratko sledeče: med države, ki veliko trošijo in tudi veliko dajejo sodijo Švedska, Finska, Danska. Med tiste, kjer država malo troši, a še vedno precej daje državljanom sodijo Nizozemska, Nemčija, Avstrija, Irska. Med države, ki malo trošijo in tudi malo dajejo, so se uvrstile Češka, Slovaška in Poljska, v zadnji skupini pa najdemo tiste, ki veliko trošijo, a vseeno malo dajejo. To so po izračunu švedov Madžarska, Hrvaška in Slovenija.

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]