Streljanje slovenske vojske kot nesporazum

15. Maj 2018 15:42

Ministrica za obrambo Andreja Katič je včeraj operirala s precej dvomljiv presojo. Ob nedavnem »zapletu« med lokalnim prebivalstvom in postojnsko občino na eni strani in Slovensko vojsko na vadišču Poček na drugi, kjer je prišlo do hrupa zaradi streljanja in drugih vojaških operacij v poznih nočnih urah, je takšno situacijo označila za »nesporazum«.

Tako piše Boris Vezjak, ki je zadevo ozačil kot šolski primer za logični evfemizem, vreden ilustrativne obravnave. Če torej ministrica  pravi, da je bil na delu odvečen nesporazum, bi ga moral potrditi vsaj nek minimalni kontekst, v katerem bi »nepravilno razumevanje nečesa« nastopilo. Kajti nesporazum je prav to, razumevanjski konflikt, v katerem več oseb ne deli sicer pričakovane iste razlage ali umevanja, kar povzroči neko vrsto slabe posledice.

V omenjenem primeru bi torej nesporazum moral nastati med vojsko in lokalnim prebivalstvom. Nič takšnega pa se naj ne bi zgodilo, saj bloger dogaja, da je obstaja sporazum med predstavniki ministrstva, občine in lokalnega prebivalstva, ki nočne aktivnosti prepoveduje.

Trenutek, ko se je sporazum prelevil v nesporazum, postane še dodatno začinjen z drobcem konteksta, da ministrica obžaluje tudi dejstvo, ker njena vojska ni prenehala z nočnim hrupom navzlic opozorilom, ki predpostavljajo sporazum. Več o tem je podrobneje zapisal Vezjak.

(Fotografija je simbolična)

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]