Svet razmišlja o Marsu, mi pa o 27 km proge

3. Okt 2017 13:27

Živimo v času, ko so v računalniškem gigantu HPE ustvarili superračunalnik Spaceborne Computer. Tega so sredi avgusta iz vesoljskega centra Kennedy na Floridi izstrelili proti Marsu na krovu rakete SpaceX CRS-12, razvite v ekipi »gospoda Tesle«, Elona Muska. Raketa je namenjena na mednarodno vesoljsko postajo ISS oz. za njen National Lab. Naloga superračunalnika je, da v letu dni, kolikor naj bi trajala pot do Marsa, nemoteno deluje in pošilja ter obdeluje vse potrebne podatke, ki so jih do sedaj morali obdelovati na Zemlji.

Če bi imeli na Marsu astronavte, bi namreč na te podatke morali čakati 40 minut. Tako dolgotrajno komunikacijsko čakanje bi lahko otežilo raziskovanje na Marsu ali celo pripeljalo astronavte v potencialno nevarno stanje, ki jih brez hitrih in kakovostnih informacij ne bi mogli rešiti sami. Alain Andreoli, Senior Vice President in General Manager skupine za infrastrukturne podatke centra HPE, je v svojem blogu zapisal: “Misija na Mars bo zahtevala zelo sofisticirane računalniške vire, ki so sposobni podaljšanega časa delovanja.”

Mars je od Zemlje oddaljen v povprečju okoli 220 milijonov kilometrov. Za običajnega zemljana nepredstavljiva razdalja. Človekove raziskave na tem planetu pa tako neverjetne, da delujejo na meji resničnega. 220 milijonov kilometrov stran.

No, pa se vrnimo na Zemljo in poglejmo, o čem se pogovarjamo v Sloveniji v tem času.

Mi govorimo o 27 km železniške proge med Koprom in Divačo …več pišejo na blogu KaKa – kako komuniciramo

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]