Tito ga je ubil

28. Maj 2015 07:07

foto444Zelo zanimivo in po svoje ironično je, da mnogo mladih in ljudi srednjih let, ki so jim visoko na lestvici vrednot človekove pravice, hkrati nostalgično časti človeka kot je Josip Broz Tito, ki so mu bile tovrstne vrednote španska vas. Pod njim se je drugače misleče preganjalo, zapiralo, ubijalo, mučilo in še marsikaj drugega. A vsem zgodovinskim dejstvom navkljub mnogim ni dovolj, da bi “spregledali”.

Tudi zgodbe partizani-domobranci niso tako črno-bele, kot jih je desetletja slikala totalitarna oblast. Danes je jasno, da je bila plemenitost partizanskega upora zlorabljena za komunistično revolucijo, katere nosilci in eksekutorji so med vojni in po njej kruto pomorili desettisoče nedolžnih ljudi.

Vaške straže in kasneje domobranci so nastali kot samoobrambna reakcija na komunistično nasilje in ne zaradi nacional-socialističnih prepričanj, kot jim naprtujejo nekateri. Njihova usodna zgodovinska napaka in zmota je bila sprejetje orožje za boj proti komunizmu iz rok okupatorja.

Zgovorno zgodbo partizana, ki je bil zaradi kasnejše povezave z domobranstvom po vojni izvensodno umorjen predstavlja Anton Tomažič.

 

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]