Trump si želi ameriško rusko zavezništvo proti Kitajski

7. Avg 2018 12:23

To se ne bo zgodilo, meni Jim Jatras v The Strategic Culture foundation.

Ameriška prevlada v svetu se podira in iz enopolarnega sveta po zaključku hladne vojne, prehajamo v multipolaren svet nekaj velikih sil. ZDA same ne morejo več obvladovati planeta, zato potrebujejo zavezništva, a že obstoječa se zdijo premalo, da bi lahko ustavila dvojec Rusije in Kitajske, vojaške velesile, ki ima na voljo ogromna naravna bogastva in gospodarske velesile, ki svoj vpliv z mehko močjo širi vedno dlje od svojih meja.

‘Glavno vprašanje danes je,’ piše Jatras, ali se želja po prevladi lahko ‘mirno spremeni v tripolarno entento med ZDA, Rusijo in Kitajsko – ali pa bo vkopana washingtonska elita, podobno kot Samson, v brezupnem poskusu ohraniti svojo moč in privilegije, porušila vse okoli sebe.’

Je še druga možnost, da ZDA skušajo razbiti kitajsko rusko zavezništvo, kakor so v preteklosti Kitajsko uporabile proti Sovjetski Zvezi. To bi lahko bil pravi Trumpov načrt, ko skuša biti spravljiv z Rusi, po drugi strani pa zaostruje trgovinsko vojno proti Kitajski. Toda, meni Jatras, možnost, da bi prišlo do rusko ameriškega zavezništva, je skoraj neobstoječa.

Razlog je sovraštvo ameriških elit proti Rusiji…več (piše: Sašo Ornik – Jin)

Oznake:, , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]