Uokvirjanje debat o dogodkih: umori v Izoli za katere je kriva UDBA, čakalne vrste oz. oprema ter prepoved določenih oblačil v Franciji

28. Avg 2016 20:23

Zadnje čase se spet dogajajo navidez nepovezane stvari. Na eni strani izolska tragedija, na drugi strani debata o burkinijih. OK, kulturni okvir je isti, a kar je še bolj zanimivo, je problematična vloga množičnih medijev in nevloga konzumentov medijskih vsebin.

Začnimo v Izoli. Tragedija brez vsakega smisla je še isti dan dobila vsaj dve prevladujoči teoriji, ki sta se tepli med sabo. Umore je po eni strani zagrešila UDBA, po drugi strani so bili logičen rezultat predolgih čakalnih vrst v zdravstvu. Zraven so lonček dodali že lobisti policije za večja pooblastila in več denarja za krepitev policijskih vrst in zadeva je bila zaključena.

Ciljne javnoste za vse tri razlage (UDBA, čakalne vrste, več opreme) so bile s “svojo” razlago zadovoljne, uspešno so jo sforsirale v medijski prostor, konflikt pa bo (če ni že) kmalu pozabljen. Navsezadnje je vse tako ali tako jasno in čudno je, da se kaj takega ni zgodilo že prej.

Podobna stvar se je zgodila v Franciji… več v nadaljevanju zapisa Domna Saviča.

Oznake:, , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]