Ustavni pravnik Miro Cerar proti Ustavnemu sodišču oziroma Ustavno sodišče na drugem tiru

5. Feb 2018 08:37

Odmevne odločitve Ustavnega sodišča o ustavnosti referendumske zakonodaje predsednik vlade Miro Cerar in njegova vlada očitno ne razumeta in trdovratno nadaljujeta z ignoriranjem ekonomske, gradbene in pravne stroke. Nadaljuje se medijsko širjenje propagandnih neumnosti, kako brez šepavega zakona ni mogoče graditi drugega tira in kako brez madžarskega prevzema beneficijev v slovenski logistiki ni mogoče priti do pridobljenega evropskega denarja.

Na resna opozorila Ustavnega sodišča politika odgovarja s političnimi parolami in radikalnim zavračanjem poglobljenega strokovnega razmisleka, kaj je dobro in prav za javni interes in ali res nismo sposobni zgraditi 27 km proge brez uzakonjene možnosti sistemskih zlorab javnega denarja.

Ugotovitev, da referendumska zakonodaja, ki ne zavezuje vlade v referendumski kampanji omogočiti stroki enakopravno razložiti volivcem razloge za ali proti določenemu zakonu, ni skladna z Ustavo, sicer ne pomeni, da Ustavno sodišče vladi formalno narekuje, naj vendar pretehta, ali je šepav zakon res potreben in ali res brez njega ne moremo izvesti potrebne infrastrukturne investicije. Vendar efektivno pomeni natanko to.

Vlado vrača nazaj na izhodišče in ji daje možnost, da ponovno pretehta vse možnosti in slabosti obstoječega šepavega zakona. Torej ali res ne moremo zgraditi 27 km železnice, ne da bi prodali polovico tovornega prometa Slovenskih železnic in ne da bi omogočili tujemu kapitalu odločati o ključnih gospodarskih interesih Slovenije na področju logistike?! Ustavno sodišče vladi daje novo možnost, da pride z bolj razumno rešitvijo … več (piše: Stanko Štrajn)

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]